O Društvu

PGD Lenart spada s svojim 135-letnim neprekinjenim delovanjem med najstarejša gasilska društva v Slovenskih goricah.

Društvo sestavljajo gasilci vseh generacij: pionirji, člani in veterani. Skupno šteje 95 članov, od tega jih je 32 operativnih. Ti opravljajo različne funkcije: poveljnik, podpoveljnik, vodnik, desetar, vodja skupine, strojnik, sel, napadalec, vodar, cevar, in specialnosti: nosilec dihalnih aparatov. Po činih je članstvo sestavljeno tako: en višji gasilski častnik I. stopnje, šest gasilskih častnikov II. stopnje, štirje nižji gasilski častniki I. stopnje, deset gasilcev II. stopnje, šest gasilcev I. stopnje in pet gasilcev.

Od leta 1996, ko je bila zakonsko izvedena kategorizacija gasilskih društev, delujemo kot osrednja enota v občini Lenart.

Za delo imamo na voljo dve avtocisterni in eno vozilo za prevoz moštva. Last društva sta še S-prikolica za gašenje s prahom, s kapaciteto 250 kg, in mehanska lestev dolžine 22 m, ki ni atestirana. Ponovno testiranje bi stalo več kot milijon tolarjev, kar je nepotreben strošek, saj je lestev neuporabna in zaradi zastarelosti ni primerna za gašenje in reševanje z višin.

Na voljo imamo tudi drugo opremo, ki je za nas, gasilce, zelo pomembna. Sestavljajo jo:
  • 1 motorna brizgalna Rosenbauer, 800 l,
  • 2 motorni brizgalni Tomos, 300 l,
  • 2 motorni brizgalni Honda, 400 l,
  • 2 potopni črpalki z močjo črpanja do globine 10 m,
  • 3 agregati z različnimi močmi,
  • 6 dihalnih aparatov vrste Drager in Interspiro.

Preostali rekviziti za gašenje in reševanje so: ročniki, sesalne in tlačne cevi, zložljive lestve, reševalne vrvi, hidrantni nastavki, UKV-postaje, ročne svetilke, reflektorji in drugo.

V društvu imamo 10 kompletov opreme za osebno zaščito (zaščitna obleka, škornji, čelade, rokavice), ki ustreza tipizaciji GZ Slovenije. Preostala zaščitna oprema več ne ustreza predpisanim standardom po tipizaciji.

Lenarški gasilci uspešno pomagamo v različnih akcijah v domači in sosednjih občinah, o katerih nas obveščajo praviloma prek pozivnikov. Naše posredovanje je uspešno pri požarih na kmetijskih poslopjih, kletnih požarih, požarih avtomobilov in gozdnih požarih. Spoštovanja vreden delež pri našem delu imajo tudi prevozi vode. Z našim fapom, ki se zaradi starosti že boji vzponov, in šestnajst let mlajšim ivecom smo samo leta 2003 razvozili skoraj 500 m3 vode.

Število in vrste požarov v zadnjih letih kar kličejo po novem vozilu, ki bi omogočilo hitro akcijo že v začetni fazi požara, ko lahko gasimo z malo količino vode in pri tem ne povzročamo dodatne škode. Našo učinkovitost bo povečal mitsubishi L 200, ki ga predajamo namenu ob jubileju.

Žal še ne moremo posredovati ob prometnih nesrečah, razlitju nevarnih snovi, reševanju iz globin in podobnih akcijah, za kar potrebujemo tudi na našem področju pomoč poklicnih gasilcev.

Sodelovanje s sosednjimi gasilskimi društvi je uspešno tako po strokovni kakor tudi po tovariški plati. Gasilci sodelujemo tudi pri vseh dejavnostih, ki jih od nas pričakujejo mesto in njegovi prebivalci. Ploščad pred našim domom in tudi dvorana v domu sta redni prizorišči različnih prireditev, ki jim dajemo gasilci s svojo udeležbo in skrbjo za požarno varnost svojevrsten pečat.

Društvo
Prostovoljno gasilsko društvo LENART
Partizanska c. 12,
2230 Lenart v Slov. goricah
Lokacija

Tel.: 02 720 66 85
Gsm: 051 620 112

Splet: www.pgd-lenart.si
E-pošta: pgd.lenart@triera.net

Klic v sili
Trenutne intervencije
Trenutne nesreče
Vremenske razmere
Vremenske razmere
Povezave
Občina Lenart
Dohodnina - donacija
© Prostovoljno gasilsko društvo LENART